Julkaistu

Mielekkyyttä elämään

Begntskärin majakan saunan ikkunalla kynttilät

Edellisessä julkaisussani kerroin yhden tarinan sairaanhoitajan uraltani. Nyt jaan kanssanne toisen tarinan, joka ei ehkä suoraan ole vaikuttanut yritykseni perustamiseen, mutta on antanut ajatuksia siihen, mihin suuntaan yritykseni toimintaa kehitän. Tapaus vaikutti aikanaan voimakkaasti myös sairaanhoitajan identiteettiini – kuka olen, mitä teen, miksi, ja millä oikeutuksella ja kenen tavoite johtaa työtä, asiakkaan vai ammattilaisen?

Parikymmentä vuotta sitten omapotilaani sairasti diabetesta, ja oli joutunut sairaalaan jalkojen haavaumien vuoksi. Haavauma näytti parantuvan, mutta yllättäen iski raju infektio ja jalka jouduttiin amputoimaan, jotta infektio ei pääsisi leviämään muualle. Yhdessä hoitavan lääkärin kanssa kokosimme moniammatillisen kuntoutustiimin omapotilaani ympärille, haava parani, siirtymiset pyörätuoliin lähti sujumaan ja tynkää muotoiltiin proteesille sopivaksi. Toipumisen vauhti oli nopea.

Olisipa ollut lähettyvillä edes yksi merkityksellinen henkilö

Joskus asiat eivät mene niin kuin haluaisimme, eikä lääketiedekään ole kaikkivoipainen, joten infektio iski toiseen jalkaan ja potilas joutui luopumaan siitäkin. Taas innokkaana, elämäniloa täynnä olevana nuorena tsemppasin potilastani ja aktivoin ryhmäkokoontumisia, kun eräänä aamuna omapotilaani pyysi istuutumaan vuoteen reunalle.  Pysähdyin ja istuin alas. ”Jaana, mihin sinä minua kuntoutat? Elän yksin, hissittömässä talossa, sukulaisia ei ole, elämä ei antanut lapsia. Jään omaan asuntooni vangiksi. En aio enää mennä kotiin.” Eipä nuori hoitaja osannut vastata, mutta oivalsi kyllä, että ilman potilaan omaa tahtoa mikään ei ole mahdollista ja kyseisellä potilaalla tahtoa olisi kyllä riittänyt, jos elämässä olisi ollut merkitys, sisältöä, rakkautta ja läheisyyttä. Olisipa ollut lähettyvillä edes yksi merkityksellinen henkilö, joka olisi käynyt kotiutumisen jälkeen ja johon side olisi syntynyt jo ennen äkillisesti syntynyttä tilannetta. Meni aikaa ennenkuin ymmärsin, kuinka ison asian kyseinen potilaani minulle opetti, mahdollisuutta ei ole henkilökohtaisesti häntä kiittää, mutta toivon, että pystyn auttamaan muita yksinäisyyttä ja turvattomuutta kovia, jotta kotona asuminen ja eläminen olisi mielekästä.

Tuolloin kaksikymmentä vuotta sitten tekniikka ei mahdollistanut nykyisen kaltaisia mahdollisuuksia, joilla ihminen voi osallistua kotoa tilaisuuksiin tai saada tuki- ja turvapalveluita etäyhteyksien kautta.  Nykyään on mahdollisuudet mihin vain, haasteena löytää sopiva palvelu ja käyttäjät, joille hyöty etäpalveluista on suurin.

Kerro palvelu- ja kehitystoiveesi ja ilmoittaudu syksyn kokeiluihin

Kodin tukitiimi toimii uudenlaisten palveluiden kehittäjänä yhdessä asiakkaiden kanssa. Ota yhteyttä Kodin tukitiimiin ja vinkkaa, jos Sinulla on hyvä idea ja/tai haluaisit osallistua etäyhteyteen perustuvien palveluiden kokeiluihin, kun olemme valmiit syksyn aikana kokeilun aloittamaan.

Begntskärin majakan saunan ikkunalla kynttilät
Kuva Bengtskärin majakan saunan ikkunasta.

Kodin tukitiimin ydin on aina perinteisissä palveluissa, joissa hoitaja saapuu paikalle. Teknologiaa ja perinteisiä palveluista yhdistämällä on mahdollisuus luoda joustavia ja asiakkaalle edullisempia palveluita ja kohdentaa hoitajan tai avustajan aika siihen kohtaan päivästä, kun siitä on suurin hyöty asiakkaillemme.